Jak przygotować doskonałą kawę przy użyciu ekspresu przelewowego?

Jeśli komuś marzy się wyśmienita kawa, to warto sięgnąć po ekspresy przelewowe, które umożliwiają stworzenie pysznego napoju, aromatycznego, esencjonalnego. Zakup urządzenia będzie długoterminową inwestycją, posłuży użytkownikom przez wiele lat, zaparzy tysiące kaw. Oczywiście jeśli mają być one idealne, to należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Znaczenie ma przede wszystkim użycie wysokiej jakości surowców, liczy się nawet zastosowana woda i czas parzenia.

Co będzie potrzebne do przygotowania pysznej i aromatycznej kawy?

Kawa przelewowa smakuje wyśmienicie, szczególnie jeśli przygotuje się ją w odpowiedni sposób. Potrzebne jest oczywiście urządzenie, które zrobi esencjonalny napój. Ekspresy przelewowe nadają się do tego idealnie, dlatego warto zainteresować się zakupem. Jeżeli ktoś nie lubi mocnej kawy, preferuje coś delikatniejszego, bez wyrazistej goryczki, to powinien wyposażyć się w tego typu urządzenia. Napój zrobiony w ekspresie przelewowym ma dobrze wyczuwalną słodycz, owocową kwasowość. Warto od razu zaznaczyć, że kawę przelewową można zrobić nie tylko w ekspresie, do wyboru są też inne urządzenia.

Świetną opcją dla wielu osób będzie chemex, czyli coś w rodzaju to dzbanka z filtrem. Można również zdecydować się na coraz popularniejszy aeropress, który zrobi kawę przelewową i ekspresową. Kolejną opcją do wyboru będzie frenchpress, który gwarantuje napój o pełnym smaku. Bardzo ważną kwestią staje się także to, aby wybrać odpowiednią kawę pod przelew. Najlepiej udać się do sprawdzonej palarni, zakupić świeżo palone ziarna. Zawsze powinno się dokładnie czytać opis na opakowaniu, skąd pochodzi, jakie dominują nuty smakowe.

Jak zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym?

Jeśli ktoś chce mieć kawę wysokiej jakości, niezwykle smaczną, to warto zdecydować się na zakup stuprocentowej arabiki. Oczywiście dostępnych jest wiele i odmian, poszczególne surowce różnią się walorami smakowymi i zapachowymi. Dodatek robusty sprawia, że da się wyczuć więcej goryczki, dlatego w pierwszej kolejności należy określić swoje indywidualne preferencje. Kolejną kwestią będzie zmielenie ziaren bezpośrednio przed zaparzeniem, aby wydobyć jak najwięcej substancji, które są w nich ukryte. Nie należy jednak mielić zbyt mocno. Pojawia się wobec tego pytanie, jaka będzie optymalna grubość.

Zaleca się zmielić ziarna w taki sposób, aby przypominały sól morską, to czego świetnie nadają się młynki żarnowe. Kolejną kwestią będzie przygotowanie filtra i nasypanie właściwej ilości kawy. Filtr musi zostać dokładnie przepłukany gorącą wodą. Do przygotowania pysznej kawy zaleca się wsypywać 1 g surowca na 16 ml wody, co w sumie daje około 6 g zmielonych ziaren na 100 g wody. Oczywiście jeśli ktoś lubi mocniejszy napój, to należy posypać więcej kawy. Znaczenie ma optymalna temperatura wody do parzenia, pomiędzy 90 a 96 stopni Celsjusza. Napój powinien być zalewany powoli, równomiernie.

Jak przygotować doskonałą kawę przy użyciu ekspresu przelewowego?
Inne publikacje  Czym różni się gorący klej od kleju tradycyjnego?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *